Crisis in DR Congo

Wat is het probleem in Congo?

De Democratische Republiek van Congo (D.R. Congo) zit midden in een zogeheten: “Afrikaans burgeroorlog”. Hierdoor is de bevolking in een humanitaire crisis terecht gekomen. Ondanks verschillende vredesakkoorden, en de vorming van een overgangsregering in 2003, blijft men in het oosten van het land in angst voor de plunderende milities en het leger. De oorlog kostten naar schatting drie miljoen mensen het leven. Als een direct gevolg van de gevechten of door middel van ziekte en ondervoeding. Het is misschien wel een van de ergste rampen in Afrika van de afgelopen decennia.

Daarnaast zijn verkrachtingen en ander seksueel geweld een dominant kenmerk van de aanhoudende conflicten in het oosten van D.R. Congo. Naar schatting zijn meer dan 8.000 vrouwen verkracht. Zo werd D.R. Congo uitgeroepen tot land met de hoogte aantal verkrachting met meer dan 60% van de vrouwen slachtoffer in Zuid-Kivu.

In de hoofdstad leven mensen met 1$ per dag zonder hoop voor enkele stabiliteit of werk. Soms wordt het salaris niet eens uitgereikt. Er zwerven duizend kinderen in de straten van de hoofdstad Kinshasa die wachten dat iemand hun komt bevrijden van hun lot. Op dit moment zijn veel wees kinderen uit het oorlog gebied in Noord-Kivu gemigreerd naar de hoofdstad. We hebben veel contact met deze kinderen en wij probeer hun te helpen waar mogelijk.

 

Meer weten over DR Congo en de crisis?

Hieronder is een lijst met informatieve media over DR Congo: